We maken volgens de wettelijke normen een op maat gemaakt voorontwerp van de ventilatiekanalen en berekenen hierbij het vereiste debiet.
Volgens het voorontwerp plaatsen en installeren we de ventilatiekanalen en de ventilatie unit volgens de regels van de kunst.
Hierbij wordt de ventilatie installatie ingeregeld volgens de wettelijke normen en bijgevoegd in het EPB-verslag.
Natuurlijke toevoer van verse lucht in combinatie met vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht.
Ventilatiesysteem C+ onderscheidt zich van het klassieke C-systeem omdat de afvoer vraaggestuurd gebeurt.
De toevoer verloopt wel op dezelfde manier: met zelfregelende raamverluchtingsroosters.
Wanneer mensen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn (en uitgeademde lucht voor een hoog CO2-gehalte zorgt) en/of er worden (afhankelijk van het type sensoren per ruimte) vochtigheid of geurtjes gedetecteerd, dan zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om net daar het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren.
Wanneer echter niemand thuis is en/of de vochtigheidsgraad blijkt gunstig en er hangen geen geurtjes, werkt de centrale ventilatie-unit op minimumstand en wordt bijgevolg minder lucht afgevoerd.
Het basisprincipe van systeem D is hetzelfde als elk ander ventilatiesysteem: verse lucht wordt aangevoerd in de ‘droge’ leefruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau,…) en vochtige lucht wordt afgevoerd langs de ‘vochtige’ ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc).
Bij ventilatiesysteem D verloopt die aan- en afvoer volledig mechanisch door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar in balans.
Het debiet wordt daarbij automatisch en constant geregeld in functie van de oppervlakte van de verschillende ruimtes en de gewenste comforttemperatuur en energieprestaties.
Vandaar dat dit systeem ook wel balansventilatie wordt genoemd.
Bij systeem D zitten er dus geen luchtroosters in muren of ramen zoals bij ventilatiesysteem C.
De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen op het dak of in de muur.